wersja mobilna
Online: 499 Poniedziałek, 2016.09.26

Biznes

Nanorurki węglowe w tranzystorach pokonały krzem

wtorek, 06 września 2016 11:31

Przez dziesięciolecia naukowcy próbowali wykorzystać unikalne właściwości nanorurek węglowych do tworzenia układów elektronicznych o wysokiej wydajności, które są szybsze i zużywają mniej energii. Teraz, po raz pierwszy, inżynierowie z University of Wisconsin-Madison stworzyli nanorurkowe tranzystory, które wydajnością przewyższają tranzystory krzemowe. Zespół badawczy prowadzony przez profesorów Michaela Arnolda i Padmę Gopalan zbudował układ z nanorurek węglowych działający przy prądzie 1,9 raza wyższym niż w przypadku tranzystorów krzemowych. Informację o osiągnięciu opublikowano w czasopiśmie Science Advances.

- Osiągnięcie to było marzeniem nanotechnologii od ostatnich 20 lat. Tworzenie tranzystorów wykorzystujących nanorurki węglowe, które są lepsze niż tranzystory krzemowe to wielki krok naprzód. Przełom w wydajności tranzystorów nanorurkowych jest krytyczny dla osiągania postępu w kierunku wykorzystania nanorurek w logice, szybkiej komunikacji i innych technologiach półprzewodnikowych - mówił Michael Arnold.

Aktualne rezultaty badań mogą utorować tranzystorom z nanorurek węglowych drogę do zastąpienia tranzystorów krzemowych i zapewnić dalszy wzrost wydajności elektroniki oczekiwany przez konsumentów. Nowe tranzystory są szczególnie obiecujące w przypadku zastosowań w komunikacji bezprzewodowej, gdzie wymagane są duże wartości prądu płynące przez stosunkowo małe powierzchnie. Zgodnie z ekstrapolacją pomiarów dotyczących pojedynczych nanorurek tranzystory nanorurkowe powinny być w stanie pracować pięciokrotnie szybciej lub zużywać pięć razy mniej energii niż tranzystory z krzemu.

źródło: University of Wisconsin-Madison

 

World News 24h

poniedziałek, 26 września 2016 17:56

Micron CEO Mark Durcan arrived in Taiwan on Sept. 22 reportedly to finalize the U.S. semiconductor firm’s acquisition of Taiwanese DRAM chip maker Inotera Memories. Micron, which has previously bought 33 percent of Inotera shares, proposed in December 2015 to acquire the remaining 67 percent stake for NT$30, or approximately US$1, apiece. Micron is hoping to finalize the acquisition by the end of October.

więcej na: technews.co