wersja mobilna

Biznes

Meg Whitman ustąpi ze stanowiska CEO firmy Hewlett Packard Enterprise

środa, 22 listopada 2017 10:14

Jak informuje Hewlett Packard Enterprise, w lutym 2018 roku - po blisko siedmiu latach zarządzania naznaczonego wieloma zawirowaniami, łącznie z kontrowersyjnym podziałem Hewletta-Packarda - Meg Whitman zrezygnuje z funkcji szefa tego technologicznego giganta. Meg Whitman pozostanie na stanowisku do 1 lutego, kiedy to prezes HPE Antonio Neri obejmie również funkcję CEO i dołączy do rady dyrektorów. Meg Whitman pozostanie w HPE dyrektorem.

Podczas konferencji Meg Whitman powiedziała, że ​​nadszedł właściwy czas dla dalszego prowadzenia HPE przez Antonia Neri i nowe kierownictwo. - Dzisiaj Hewlett Packard idzie naprzód jako cztery wiodące w branży firmy, z których każda jest dobrze przygotowana do wygrywania na swoich rynkach. Stworzyliśmy mocne podstawy dla pomyślnej przyszłości - mówiła Meg Whitman.

Do planowanego odejścia Meg Whitman inwestorzy nie byli nastawieni entuzjastycznie - po ogłoszeniu decyzji akcje HPE spadły o 6,4% do 13,22 USD. Dla wielu obserwatorów działalności HPE jej decyzja o opuszczeniu firmy jest zaskoczeniem.

Od roku 1998 do 2007 Meg Whitman prowadziła serwis eBay. Do zarządu firmy Hewlett-Packard dołączyła w styczniu 2011 roku, zaledwie dwa miesiące po starcie jako zwolenniczka partii republikańskiej w kalifornijskim wyścigu gubernatorskim, który przegrała z Jerrym Brownem. Obowiązki szefa HP przejęła dziewięć miesięcy później.

We wrześniu 2015 r. firma HP poinformowała, że zwolni 33 tys. pracowników w związku z przygotowaniami do podziału na dwie firmy: Hewlett Packard Enterprise - z Meg Whitman na czele - która będzie odpowiedzialna za serwery, pamięci masowe, usługi biznesowe i większość oprogramowania HP oraz spółkę HP Inc., która od macierzystej firmy przejmie działalność w zakresie komputerów osobistych i drukarek.

Od momentu podziału Meg Whitman poświęcała wiele czasu usługom dla przedsiębiorstw oraz oprogramowaniu. W rezultacie Hewlett Packard Enterprise zajmuje się obecnie głównie serwerami oraz produktami do przechowywania danych i tworzenia sieci, a także rozwiązaniami finansowymi i technologicznymi.

źródło: SiliconValley

World News 24h

piątek, 22 czerwca 2018 20:04

Samsung Electronics announced that it has launched the industry’s highest capacity NVMe solid state drive based on the incredibly small Next-generation Small Form Factor - an eight-terabyte NF1 SSD. The new 8TB NVMe NF1 SSD has been optimized for data-intensive analytics and virtualization applications in next-generation data centers and enterprise server systems. “By introducing the first NF1 NVMe SSD, Samsung is taking the investment efficiency in data centers to new heights,” said Sewon Chun, senior vice president of Memory Marketing at Samsung Electronics. “We will continue to lead the trend toward enabling ultra-high density data centers and enterprise systems by delivering storage solutions with unparalleled performance and density levels.”

więcej na: news.samsung.com